Notater |
- Plejebarn, tog navnet Willemoes.
Underbogholder (Niels Willemoes) havde en Plejesøn, Redaktør af »Flensborg Avis« Carlo Adalbert d'Obry (1837—1914), som antog Navnet W. Sønnen Niels Carl Georg d'Obry W. (f. 1867), der 1898
overtog Redaktionen af »Ribe Stiftstidende«, er nær knyttet til den sønderjyske Sag. I Grænsespørgsmaalet tog han Stade i Flensborg-Partiet og søgte at samle de anti-Clausen'ske Grupper. Han har udført et stort Arbejde for Fangerne i de sønderjyske Fangelejre og bistod sønderjyske
Flygtninge med Raad og Daad.
http://runeberg.org/salmonsen/2/25/0187.html
Willemoes, Carlo Adalbert, 1837-1914, bladudgiver
C.A. Willemoes var en brodersøn til søhelten Peter Willemoes. C.A. Willemoes var i 1864 toldfuldmægtig i Flensborg, men da han nægtede at aflægge ed til den preussiske konge, måtte han forlade statstjenesten, hvorefter han blev ansat ved de slesvigske jernbaner, der ejedes af englænderne Peto, Brassey & Betts. Da også banerne overgik til den preussiske stat, og der også forlangtes ed der, blev han i 1868 den første redaktør for den dansksindede, men tysksprogede avis Flensburger Anzeiger, som blev til Flensborg Avis året efter, da den overgik til Gustav Johannsen som udgiver.
Han overtog i 1870 Vestslesvigsk Tidende i Møgeltønder. I forbindelse med krigen mellem Tyskland og Frankrig blev Willemoes ført i krigsfangelejr tæt ved den russiske grænse og holdt indespærret i 3 måneder, hvilket han efter hjemkomsten berettede om i bogen "Nordslesvigernes Fangenskab i Aaret 1870". Han fortsatte med at redigere Vestslesvigsk Tidende, men blev i slutningen af 1871 idømt fire måneders fængsel efter kritik af en artikel, han havde skrevet. Efter at have afsonet fængselsstraffen forlod han Sønderjylland i 1872 og blev efter en omskiftelig tilværelse ansat som lærer i Aalborg i 1891.
http://www.graenseforeningen.dk/artikel/21503
Flensburger Anzeiger
Tysksproget avis grundlagt i januar 1868 af bogtrykker Carl Knud Thillerup (1826-1916) i Flensborg. Avisen var først og fremmest et bekendtgørelses- og annonceorgan, i grunden oprettet fordi bogtrykker Thillerup havde behov for den stabile indtægt, som udgivelsen af en avis gav, efter at han havde mistet det preussisk-sindede Flensburger Norddeutsche Zeitung som kunde. Thillerup var ikke specielt dansk-sindet, men da han blev kontaktet af ledende danske borgere i Flensborg, bl.a. skolebestyrer C.F. Monrad, garvermester Jacob Plaetner og købmand A.G. Freudenreich var Thillerup indstillet på et samarbejde.
Fra 1. april 1868 begyndte Flensburger Anzeiger at blande sig i den politiske debat, fra 1. juli med en ansat redaktør, nemlig Carlo Adalbert d'Obry Willemoës, hvorved avisen tog arven efter Flensburger Zeitung op. Det økonomiske ansvar blev fordelt mellem boghandler Gustav Johannsen, Monrad, Freudenreich og Plaetner.
http://www.graenseforeningen.dk/artikel/21984
|